Tijdloze villa Mastbos Breda

Aan het Mastbos te Breda is een villa gerealiseerd van 300m2 BVO. De villa is ontworpen door de Bredaase architect Jan van Poppel. Bureau Phi is vervolgens gevraagd voor de uitwerking van het schetsontwerp tot en met de werktekeningen. Bij de uitvoering is Bureau Phi verantwoordelijk voor het projectmanagement en directievoering.

De villa straalt nuchterheid uit. De kleuren zijn sober te noemen. De villa zal maar uit één bouwlaag bestaan met een lessenaarsdak boven de woonkamer. Het lessenaarsdak wordt gerealiseerd met aluminium felsbanen (kalzip) met een gemeleerde zink-color (grijs-groen). De hoge gevel onder het lessenaarsdak wordt helemaal opgebouwd uit aluminium kozijnen. De bovenste en onderste helft van de pui worden onderbroken door een robuuste UNP-ligger. Op gelijke hoogte van de UNP komt een zware stalen veranda. De gemetselde gevel wordt gecementeerd wat samen met de zwarte aluminium kozijnen een mooi contrast geeft. De voordeur en de garagedeur wijken af van de overige kozijnen en zijn gemaakt van verticale geoliede accoya planken welke in verschillende breedtes zijn verzaagd.

De luchtbehandeling is volledig natuurlijk. Bij extreme situaties kan, mechanisch, aanvullende lucht bijgeschakeld worden. Vanuit het bos wordt de lucht, via een grondwarmtewisselaar naar de vertrekken gevoerd. De vloerverwarming kan de lucht 'voorverwarmen' naar de gewenste inblaas temperatuur. Spleten in de naden van de natuursteen zorgen voor een tochtvrije stille spreiding van de lucht. In de zomerperiode zorgt het systeem voor een verlaging van de temperatuur.

In de schuine kap kan aanvullend warme lucht weggezogen worden. Door de onderdruk die dan ontstaat wordt via de grondwarmtewisselaar op natuurlijke wijze extra lucht toegevoerd.

Project details

Typologie
Wonen, Nieuwbouw
Locatie
Breda
Jaar
2013
Categorieën
Architectuur

Soortgelijke projecten

 • Nieuwbouw Villa 's-Hertogenbosch

  Nieuwbouw Villa 's-Hertogenbosch

  Moderne tijdloze villa

  Het, nu nog lege, perceel ligt aan het zuiderpark in 's-Hertogenbosch. Onze Opdrachtgever heeft de wens uitgesproken om een woning te ontwikkelen met een gesloten karakter aan de straatzijde en een zeer open karakter naar de parkzijde. Invloeden uit de Bosche School zijn terug te vinden het tijdloze ontwerp. 

  Uitbreiding jaren 30 woning Geleen

  Uitbreiding jaren 30 woning Geleen

  Uitbreiding leefruimte authentieke woning

  De karakteristieke vrijstaande woning uit de jaren dertig voorzien van een klassiek indrukwekkend trappenhuis wordt voorzien van een nieuwe aanbouw.

  Nieuwbouw 18 woningen Berlicum

  Nieuwbouw 18 woningen Berlicum

  Realisatie van grondgebonden woningen

  Voor een woningbouwvereniging zijn wij als architectenbureau uitgenodigd voor de realisatie van 18 grondgebonden houtskeletbouwwoningen in Berlicum.